Slentrianmässiga krav på kollektivavtal sänker trovärdigheten

Krav på kollektivavtal i upphandlingar är en het politisk fråga. Tyvärr tar vissa upphandlande myndigheter lagen i egna händer och ställer krav på att anbudsgivaren ska ha tecknat svenskt kollektivavtal. Trots att detta inte är tillåtet vilket varit känt sedan länge. Andra tycker att det ser bättre ut om de slänger in ett ”eller likvärdigt”, något som snarast leder till förvirring (vilket kollektivavtal avses och vilka krav i detta).

Att ställa sociala krav i upphandlingar kan och bör  göras men vi undergräver trovärdigheten i detta arbete genom att slentrianmässigt slänga in en brasklapp här och var.

Nu i sommar kom Konkurrensverkets rapport Arbets- och anställningsvillkor i nivå med svenska kollektivavtal vid offentlig upphandling 2015:6. I den finns praktisk handledning i hur man ställer arbetsrättsliga krav på rätt sätt.

De konstaterar också att ”det är viktigt att de personer som ansvarar för upphandlingen har kunskap om hur arbets- och anställningsvillkor i nivå med svenska kollektivavtal ska inkluderas i den praktiska upphandlingsprocessen. På så sätt minskar risken att upphandlande myndigheter ställer slentrianmässiga krav och villkor som kan vara både oproportionerliga och svåra att följa upp.”

Mycket bra rapport, jag hoppas verkligen att de upphandlande myndigheter som idag ställer krav oförenliga med nuvarande lagstiftning tar hjälp av den! Den är också intressant sommarläsning för alla intresserade av upphandling:)

Rapporten går att läsa här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: